banner text
banner
banner
REO VARJENJE
TIG VARJENJE
MIG/MAG VARJENJE
TOČKOVNO VARJENJE
AVTOMATIZACIJA IN ROBOTIZACIJA VARJENJA
VARJENJE ČEPOV
OPREMA ZA VARJENJE
DODATNA STROJNA OPREMA
Trenutno se nahajate v: Varilna tehnika / MIG/MAG VARJENJE

MIG/MAG VARJENJE

MIG/MAG varjenje je postopek, pri katerem se uporablja varilna žica pod zaščitno atmosfero plinov (pri postopku MIG (Metal Inert Gas) se uporablja inertni plin Argon, pri postopku MAG (Metal Active Gas) pa aktivni plin CO2 ali mešanica Argona in CO2.

MIG postopek se uporablja za varjenje visokolegiranih jekel, nerjavnih jekel, aluminija in njegovih zlitin ter bakra in njegovih zlitin.

MAG postopek se uporablja za varjenje konstrukcijskih jekel (jeklenih konstrukcij) in tanjših pločevin (v avtokleparstvu).

Pri obeh postopkih potrebno toploto za taljenje materiala dobimo z električnim oblokom, ki gori med varilno žico in varjencem. Namesto oplaščene elektrode uporabljamo golo pobakreno varilno žico, navito na kolutu. Žica se med varjenjem tali kot material za dodajanje, zato jo s posebnim pogonom potiskamo v držalo elektrode. V držalo dovajamo poleg žice tudi električni tok in zaščitni plin. Žica med varjenjem štrli 10 do 15 milimetrov iz držala in mora biti iz istega materiala kot varjenec.

Varjenje, pri katerem nastaja električni oblok, zahteva primerno zaščito varilca. Le-ta je enaka kot pri elektro-obločnem varjenju. Potrebujemo varilno masko s temnim steklom, rokavice in primerno delovno obleko in obutev. Prostor, v katerem varimo, mora biti dobro zračen zaradi škodljivih plinov med varjenjem, vendar ne sme biti prepiha. Prepih lahko odkloni iztok zaščitnega plina. Zaradi tega ta postopek ni primeren za delo na prostem.

 
Politika zasebnosti
Video vsebine
Arhiv novic
Lokacija podjetja
UNIS Tomislav Tratnjek
Gaberje, Marof 1
9220 Lendava
m: 00386 40 708 742
e: unis@unis.si